Vremenske postaje in vprašanja v zvezi z njimi

Zanima me...

Ali imate vremensko postajo?

Da
5
45%
Ne
5
45%
Ne, vendar se zanimam zanjo
1
9%
 
Skupaj glasov : 11

Vremenske postaje in vprašanja v zvezi z njimi

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 10 Feb 2007, 21:36

Evo. Imam vremensko postajo, pa bom sem nalimal njene slikice. Sem pišite tudi razna vprašanja v zvezi z vremenskimi postajami, objavljajte njihove slike, skratka sem pišite vse o njih. :wink: :wink: :wink: :wink:



Slike:

Čakam na kritike... :lol: :roll: :wink:

1. Vetromer:
Slika

2. Dežemer:
Slika

3. Vetromer + dežemer:
Slika

4. Lokacija na strehi (levo od dimnika)
Slika

5. Še enkrat vetromer:
Slika

6. Konzola:
Slika

7. Senzor za vlago in temperaturo (zaenkrat brez hišice):
Slika

8. Lokacija le tega senzorja (bel, na štangi, obkrožen z rdečo, vendar se bolj slabo vidi):
Slika

9. Škatla vremenske postaje:
Slika

10. Stranice vremenske hišice, iz kotnih letvic:
Slika

11.
Slika
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a mike1 » 10 Feb 2007, 22:10

Župmart, koliko stane taka vremenska postaja. Kakšno znanje potrebuješ za ugotavljanje stanja oz. odčitavanja, napovedovanja,...

hvala
mike1
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 20 Dec 2006, 09:36
Kraj: škofljica

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 10 Feb 2007, 22:36

mike1 napisal/-a:Župmart, koliko stane taka vremenska postaja. Kakšno znanje potrebuješ za ugotavljanje stanja oz. odčitavanja, napovedovanja,...

hvala


Jah iz ene vremenske postaje v enem kraju bolj težko napoveduješ. Za to so najboljše vremenske karte. S postajo samo zajemaš vremenske podatke, da laže ugotoviš, kdaj bo dež prešel v sneg (ko je vremensko dogajanje že v teku) itd., pa tudi drugače gledaš temperature, vlažnost, pritisk, s tem lahko primerjaš napoved in dejansko stanje,.......če te vreme resnično zanima, ti bo to zelo zanimivo, če je pa to bolj samo tko za zraven in občasno, pa, vsaj mene, ne bi toliko zanimalo.

Obstajata dve vrsti postaj, ena, ki jo imaš samo zase, brez možnosti prenosa podatkov na internet, druga pa z to možnostjo. Je pa z vzpostavitvojo internetne strani kar precej dela (v tem primeru ti priporočam, d se pavežeš s kakšnim strokovnjakom za internetne strani, prostor ti lahko odstopi lincolin na slo-vreme forumu, stran pomaga postavit vreme, tko, d če se odločaš za objavo na internet, ti priporočam tudi, da se povežeš s forumaši na slo-vremenu).

Odčitavanje iz postaje ni težko, poglej sliko konzole, tam imaš napisane vse podatke, potem pa lahko gledaš še minimalne in maksimalne vrednoti, če pa imaš internetno stran pa imaš to vse na njej.

To stvarco sem jaz kupil (oz. so mi jo kupili za rojstni dan) za 198 € + 22 € poštnine (iz Nemčije, mislim pa, da se jo da dobit tudi ceneje, povprašaj na slo-vreme forumu). Je pa ta postaja med cenejšimi z možnostjo prenosa podatkov na internet, še ws 2300 je cenejša (jaz imm ws3600). Brez te možnosti imaš pa postaj malo morje, tud za 50 € jo dobiš, seveda veliko manjšo kvalitetno z manj funkcijami.

Pa sporoči, kaj misliš....če imaš p še kako vprašanje, pa kar na dan z njim... :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a igor223 » 11 Feb 2007, 20:45

ej, župmart, verjetno so te postaje neposredno povezane z računalnikom in ti zabeleži na določen čas, da bi ti potem recimo, če si odsoten nekaj dni prikazalo grafikone, kako so potekali posamezni vremenski parametri.

je tako?
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 11 Feb 2007, 20:58

igor223 napisal/-a:ej, župmart, verjetno so te postaje neposredno povezane z računalnikom in ti zabeleži na določen čas, da bi ti potem recimo, če si odsoten nekaj dni prikazalo grafikone, kako so potekali posamezni vremenski parametri.

je tako?



Jah sicer do te mere, da bi povezal postajo na računalnik še nisem prišel, mislim pa to naredit v bližnji prihodnosti. Tako, da tega še ne vem točno, ti pa lahko sporočim, ko bo postaja povezana na računalnik in bom objavljal podatke na internet. Mislim, da imaš potem v računalniku vse grafe, vsaj na strani je še graf za včerajšnji dan, se pravi, da so grafi shranjeni, jih pa postaja sama ne dela (primer postaja Nevlje: http://mamut.vreme-si.net/podatki/custom.html).

Ja postajo imaš na računalnik povezano iz konzole preko kabla na računalnik, do konzole pa pridejo podatki lahko po žici, lahko pa radijsko. To govorim za pistajo ws3600, za ostale pa ne vem. :roll:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a igor223 » 11 Feb 2007, 21:40

ŽUPMART napisal/-a:
igor223 napisal/-a:ej, župmart, verjetno so te postaje neposredno povezane z računalnikom in ti zabeleži na določen čas, da bi ti potem recimo, če si odsoten nekaj dni prikazalo grafikone, kako so potekali posamezni vremenski parametri.

je tako?



Jah sicer do te mere, da bi povezal postajo na računalnik še nisem prišel, mislim pa to naredit v bližnji prihodnosti. Tako, da tega še ne vem točno, ti pa lahko sporočim, ko bo postaja povezana na računalnik in bom objavljal podatke na internet. Mislim, da imaš potem v računalniku vse grafe, vsaj na strani je še graf za včerajšnji dan, se pravi, da so grafi shranjeni, jih pa postaja sama ne dela (primer postaja Nevlje: http://mamut.vreme-si.net/podatki/custom.html).

Ja postajo imaš na računalnik povezano iz konzole preko kabla na računalnik, do konzole pa pridejo podatki lahko po žici, lahko pa radijsko. To govorim za pistajo ws3600, za ostale pa ne vem. :roll:


ja ja, s takimi grafi pa se da potem čuda analizirat vreme in si že lahko mali prognostik :roll: :lol: :lol:
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 15 Apr 2007, 10:31

Evo, Miha7 se interesira za nakup postaje. Ker je debata o tem tekla v drugi tei in ne v tej, ki je za to namenjena, naju bom citiral sem, da bodo še drugi, ki se bodo interesirali za nakup postaje, lahko to prebrali tu in jim ne bo potrebno še enkrat povpraševat.

Citati:

Miha7 napisal/-a:No kot zanimivost naj dodam da v naslednjem tednu po vsej verjetnosti dobim vremensko postajo tako da bom alahko malo oddajal podatke na forum! Če lahk :?: :?: Postaja bo imela termometer, napravo za merjenje pritiska in vlage v zraku, opozorilo pred nevihtami, dvo dnevno napoved glede trenutnih podatkov,... Znamka je švedskega proizvajalca Husquarna (mogoče še več kdo ni slišal zato znamko :? )


ŽUPMART napisal/-a:
Ja super! :wink:
To je res dobra stavr. :D

A lahko poveš še tip itd., da bi malo pogledal po netu? Pa ima možnost objavljanja na internetu? Moja ima, vendar je še ni na interntu. :cry:
Če pa nima, bi bilo pa fino, da bi imela in če ti ni problem, bi lahko nabavil ws2300, najcenejša postaja s zto funkcijo (vsaj bila je, ko sem jo jaz kupoval). :wink:
Imam pa še eno vprašanje: a potem ne meri vetra in količine padavin - prej nisi naštel. :?:
Drugače ti pa jaz nabjolj priporočam ws 2300 ali pa ws3600, ki imata obe možnpost oddajanja na net, ti dve sta cenejši, dražje so pa razni wmrji itd. Če ti denar ni problem (in nekaj časa za postavitev), potem bi ti res predlagal ws 2300 ali pa 3600. Bolje, kot postaje za 12.000 starih sit, potem pa narobe meri, pa še senzorja ne moreš v hišico dat, da bi imel temperaturo res pravilno (hišica je skoraj obvezna, jaz je še nimam in imem v teh sončnih dneh temperaturo tja do 28°C). :wink:
Ampak to je pa res dobra stvar, vremenska postaja, če te vreme zanima. :roll:
Če boš imel kakšno vprašanje v zvezi z njo, pa vprašaj v temi, ki sem jo za to odprl:

http://www.pro-vreme.net/forum/viewtopic.php?t=163

:wink: :wink: :wink:


Miha7 napisal/-a:Vremenska postaja je bolj kot ne za moj hobi. Nima možnosti objavljanja na internetu. Funkcije so:
-merjenje temparature (znotraj zunaj)
-merjenje vlage (znotraj zunaj)
-merjenje pritiska
-max. min. pritiska v 24h
-opozorilo pred nevihtami ko zračni pritisk hitro pade
-napovedovanje vremena za naslednji dan
Imam tudi "sondo" ki je nameščena odzunaj, zaenkrat sem jo namestil na ograjo na balkonu, vendar se ni obrestovalo ker je ograja črne barve in je zelo hiro postalo jasno da z temparaturo nekaj ni vredi. Za merjenje količine padavin in hitrosti vetra ni bilo v tem paketu :wink:
Še kaj?


ŽUPMART napisal/-a: No, to me je zanimalo ja. Hvala ti. :wink:
Če ti je ta postaja dovolj, potem ok, vendar pazi, ad ne boš kupil kaj res nekvalitetnega, kar ti bo kazalo napačne podatke. Drugi problem je ta, da takoj, ko na termometer posije sonce (tudi, če je v tisti že dodani "hiški" - vsaj pri meni ej bila), temperatura poskoči, da je joj. V petih minutah skače temperatura tudi za 1,5°C gor in dol, kaže kar precej stopinj nad realnostjo (tudi do 5°C, tudi več, ne vem) itd. Tako, da, če boš želel pravilno temperaturo tudi takrat, ko bo sijalo sonce, moraš termometer dat v meteorološko hišico, lahko tudi home made, samo da nekaj je (vendar mora biti zračno, dobro je tudi, da ima dvojno streho, med katerima je razmak nekaj cm, vendar pa na termometer ne sme biti direktnega vetra). Lahko ga pa tudi daš v senco, tudi to ej bolje, kot nič. Drugače imaš pa kriterije objavljene na slo-vreme forumu, vendar so ti kriteriji zelo strogi, tako, da lahko tudi malo po svoje postaviš. Vsa postavitev je pa odvisna od tega, kako točne podatke želiš imeti, točnost podatkov pa je odvisna od kvalitete postaje.

Evo ti še link, kjer so objavljeni kriteriji:

http://www.vreme-si.net/forum/viewtopic.php?t=104

Pa sam odloči, kakor veš in znaš... :roll: :roll: :wink:


Miha7 napisal/-a:Aha no hvala za razlago. Kot sem napisal imam to bolj za moj hobi ker se zelo zanimam za vremenske pojave čeprav imam v šoli čisto drugo stroko: strojništvo :? Pa še nekaj bi vprašal:
-a misliš da je ta postaja ki je odzunaj občutljiva na dež in druge vremenske pojave ker sem mislil da bi jo namontiral na drevo kjer je bolj senčna lega?? :?: :wink:


Miha7 napisal/-a:Hm...kaj pa ptičja hišica?? Da bi jo dal nekam na drevo obesit v senco??


Tole sem spregledal. Ja, mogoče bi bilo ok, če bi jo dal vsaj tja noter. Ampak mra pa biti še vedno v senci, na kakšnem drevesu, ker bi potem drevo služilo za »drugo streho«. Kot sem rekel daj jo v zimzeleno drevo.

ŽUPMART napisal/-a:
Miha7 napisal/-a:Aha no hvala za razlago. Kot sem napisal imam to bolj za moj hobi ker se zelo zanimam za vremenske pojave čeprav imam v šoli čisto drugo stroko: strojništvo :? Pa še nekaj bi vprašal:
-a misliš da je ta postaja ki je odzunaj občutljiva na dež in druge vremenske pojave ker sem mislil da bi jo namontiral na drevo kjer je bolj senčna lega?? :?: :wink:


Hja najbolje zanje ravno ni, pomoje. Druga stvar je, da če so padavine in ti na tisto priloženo "hiško" (če jo boš ti sploh dobil) dežuje, se to močno pozna pri vlažnosti. Že če boš kaj zalival pod drevesom ti bo vlažnost hitro nabilo precej visoko. Mislim, da to najbolje ni za senzorje no... :roll:
Sruga stvar je, da če jo daješ na drevo, jo daj na zimezeleno drevo - bor ali smreka ali kaj podobnega, ker pozimi na listopadnih drevesih listi odpadejo in spet temperatura pobegne v višave. Mogoče, če nimaš namena delat hiške, vsaj kakšno desko ali nekaj takega namontiraj nad senzor, poleg tega, da ga daš v krošnjo. S tem boš tudi rešil problem padavin direktno na senzor (večinoma, razen ob neurjih itd, ki so pa zelo redka). :wink:

Pa mogoče bi bilo bolje, da se naprej pogovarjava v temi, ki sem jo odprl prav za to, da bodo lahko tudi tisti, ki se bodo še odločali za postajo, prebrali kaj je bilo že npisano, da ne bo treba vsakič sproti odogovarjat. :wink: :wink: :wink:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 15 Apr 2007, 11:38

Jah sedaj sem prestajo senzor pod nadstrešek pri hiši in spet problem! Nisem mogel verjet da spet kaže napačne podatke. Temperatura je 4 sopinje višja kot bi morala biti po uradnih podatkih iz ARSO-ta. Ko bom imel čas bom prestavil dokončno in kjer mislim da bo temparatura zelo realna bom prestavil k hišni ograji zraven betonskega stebra :!: Če pa takrat nebo uspelo pa si bom izdelal vremensko hišico :!:
Uporabniški avatar
Miha7
 
Prispevkov: 333
Pridružen: 24 Jul 2006, 08:53
Kraj: Podgorje pri Slovenj Gradcu na 450m.n.v ponekod tudi 760m.n.v Kapaciteta 60ha!

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 15 Apr 2007, 11:45

Kolikor sem gledal tvojo vremensko postajo deluje na isti frekvenci kot pa moja ali pa je to kakšna konstanta 433Mhz. Probal bom tudi malo poslikati! A za kakšen prenos podatkov na računalnik rabiš kabel ali kaj podobnega :?: :?:
Uporabniški avatar
Miha7
 
Prispevkov: 333
Pridružen: 24 Jul 2006, 08:53
Kraj: Podgorje pri Slovenj Gradcu na 450m.n.v ponekod tudi 760m.n.v Kapaciteta 60ha!

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 15 Apr 2007, 11:59

No tukaj je glavna konzola in poglej kakšno mi kaže zunanjo temparaturo:
http://shrani.si/files/p4150416y7tl.jpg
Zunanja konzola ki je trenutno nameščena in mislim da je streha glavni problem za tako visoko temparaturo (oprostite zaradi nekvalitetne slike):
http://shrani.si/files/p4150418y7uh.jpg
To je pa ta ograja o kateri govorim, namestiti jo pa hočem v desni kot dve letvici od betonskega stebra:
http://shrani.si/files/p4150419y7uo.jpg
Uporabniški avatar
Miha7
 
Prispevkov: 333
Pridružen: 24 Jul 2006, 08:53
Kraj: Podgorje pri Slovenj Gradcu na 450m.n.v ponekod tudi 760m.n.v Kapaciteta 60ha!

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 15 Apr 2007, 13:03

Miha7 napisal/-a:A za kakšen prenos podatkov na računalnik rabiš kabel ali kaj podobnega :?: :?:


Ja, za prenos podatkov na računalnik potrebuješ kabel, ki je bil pri moji postaji že priložen, potrebuje pa tudi konzola vtičnico za kabel. Tako, da za prenos podatkov na net bi potrebovala postajo to funkcijo (najcenejša je ws 2300, ki stane nekje 35.000 starih tolarjev, potem pa es3600 pri cca. 50.000 sit. Obe postaji sme ti že svetoval). :roll:
Sicer obstaja še en način, vendar je malo lovski. Da namontiraš kamero pred konzolo, ki le to snema in potem sliko pošlješ na internet. To si ej nekdo izmislil, ker so šli stavit, da lahko spravi podatke na net brez da ima postaja to funkcijo. :lol: :roll:
Glede postavitve se mi pod streho ne zdi primeren prostor, vendar pa tudi prostor zraven ograje ni ok. Beton se namreč segreje in spet smo na istem. Če ne želiš delat hiške, je najboljši način tisti na drevesu in nad njim nekakšna streha, da termometer ščiti pred soncem, čeprav bi tudi v tem primeru imeli podatki nekakšno napako. Najbolje je res hiška, na drugem mestu to na drevesu, potem tista ograja, streha pa je... :roll: :roll:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 16 Apr 2007, 13:47

Kako je šlo, Miha? Za kaj si se odločil??? :?:
Upam, da nisi padel s strehe, ko si postaj montiral, ko se noč ne oglasiš... :roll: :lol:
Pa da ne bo pomote, te ne priganjam, samo zanima me kako gre in kaj boš sedaj (iz svojih izkušenj vem, kako je to zoprno, če ti nekdo nonstop za vratom visi)... :roll:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 16 Apr 2007, 18:16

No smo pa zrihtal! Temparaturo kaže dokaj realno, sondo sem namestil pod balkon na svetlo mesto v senci in temparaturo kaže dokaj realno +-0.5 celzija. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Miha7
 
Prispevkov: 333
Pridružen: 24 Jul 2006, 08:53
Kraj: Podgorje pri Slovenj Gradcu na 450m.n.v ponekod tudi 760m.n.v Kapaciteta 60ha!

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 16 Apr 2007, 18:33

Miha7 napisal/-a:No smo pa zrihtal! Temparaturo kaže dokaj realno, sondo sem namestil pod balkon na svetlo mesto v senci in temparaturo kaže dokaj realno +-0.5 celzija. :lol: :lol: :lol:


Super! To je (predvsem za tako postajo) dokaj realno. Koliko bo na temperaturo vplovala bližina hiše, boš pa videl pozimi. Ampak sedaj, poleti, ti hiša tak ali tako ne bo vplivalo. :wink:
Sedaj pa laho namontiraš kamero, ki bo snemala konzolo in to sliko oddajaš na net. :lol:
Ali pa vsaj malo večkrat piši v trenutno stanje, da bomo na tekočem. :wink:

Samo, prosim, povej mi pritisk, koliko ti kaže, ker ponekod je treba nekaj naštelat in da vidim ali je pri tebi tudi treba. Primerjaj ga z najbližjo uradno ARSO postajo in povej, kako je. :wink:
A ti sploh meri rpitisk, ali samo npoved da? :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 16 Apr 2007, 18:42

No na sliki je to dobro vidno :lol:
Trenutni podatki:
Temparatura 16.7
Vlaga 35%
Pritisk 1012,0 Hpa in rahlo pada (pritisk lahko merim v dveh območjih eden je nad 1000 eden pa pod 1000 kaj bi lahko to pomenlo nevem)
Uporabniški avatar
Miha7
 
Prispevkov: 333
Pridružen: 24 Jul 2006, 08:53
Kraj: Podgorje pri Slovenj Gradcu na 450m.n.v ponekod tudi 760m.n.v Kapaciteta 60ha!

Naslednja

Vrni se na Vprašanja

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gostov

cron