Stran 1 od 1

ODKRILI NOV PLANET PODOBN ZEMLJI

OdgovorObjavljeno: 24 Apr 2007, 20:15
Napisal/-a Vremenko
Skupina astronomov južnega evropskega observatorija (ESO) je sporočila, da so odkrili planet podoben Zemlji. "Super Zemlja", kot so petkrat večji planet od našega označili astronomi, kroži okoli hladne rdeče pritlikavke Gliese 581 v ozvezdju tehtnice, ki je od sončevega sistema oddaljena več kot 20 svetlobnih let.SlikaPlanet kroži okoli zvezde pritlikavke na 14-krat manjši razdalji kot kroži Zemlja okoli Sonca, tako da leto na tem planetu traja le 13 dni. Čeprav je planet zelo blizu zvezde, pa je njeno sevanje tako šibko, da planet ohranja svojo atmosfero.

Tekoča voda na planetu?

Vodilni raziskovalec Stephane Udry je povedal, da ocenjujejo, da se "povprečna temperatura na planetu giblje med 0 in 40 stopinjami Celzija in da bi bila posledično voda na planetu tekoča". Kot je še dejal Udry, modeli predvidevajo, da naj bi bil planet kamnit, kot je Zemlja, oziroma prekrit z oceani.

Drug član skupine astronomov Xavier Delfosse pa je dejal, da "bo ta planet zaradi relativne bližine in temperature zelo pomembna tarča prihodnjih vesoljskih raziskovalnih odprav, namenjenih iskanju življenja v vesolju."

Prvi planet zunaj sončevega sistema sta leta 1995 sicer odkrila dva astronoma v Ženevi. Od takrat je bilo odkritih 227 takšnih planetov, vendar pa jih je večina neprimernih za potencialen "drugi dom" Zemljanov.

Odkriti planeti so namreč ponavadi nenaseljivi plinasti velikani, ne pa majhni in kamniti, kot sta na primer Zemlja ali Mars. Prav tako ponavadi krožijo ali tako blizu zvezde, da ne morejo ohraniti atmosfere, ali pa tako daleč vstran, da so ena velika "ledena krogla".

Sedanja raven tehnološkega razvoja ne omogoča, da bi ga dosegli

Čeprav na novo odkriti planet obljublja veliko, pa nam sedanja raven tehnološkega razvoja ne omogoča, da bi ga dosegli. Rakete, ki temeljijo na kemičnem gorivu, namreč dosežejo le majhen delček hitrosti, ki bi bila potrebna, da bi v obdobju enega človeškega življenja dosegli planet.

vir-zevs :wink:

OdgovorObjavljeno: 24 Apr 2007, 20:20
Napisal/-a Miha7
:wink: Imamo novo destinacijo za dopust :roll:

OdgovorObjavljeno: 24 Apr 2007, 21:04
Napisal/-a jest20
Original pa je bilo kopirano iz 24ur-se pravi da jemljite zadevo z ogromno rezerve :lol: Kajti tam so "strokovnjaki" za vesolje in izvirne prevode...
Danes je v eni drugi novici za njih bilo že sonce naš osrednji planet...

OdgovorObjavljeno: 26 Apr 2007, 19:30
Napisal/-a jest20
No ta planet je zaradi bljižine zvezdi 99,999% "zalockan", tako da ena stran stalno gleda proti zvezdi, druga pa stran od nje. Torej se na eni strani kuha, na drugi pa zmrzuje. Vmes v mraku bi teoretično lahko bile normalne razmere, samo ne bi bilo nič kaj prijazno-zaradi temperaturne razlike med dnevom in nočjo bi bilo tam zelo burno dogajanje...
Možno pa je celo, da bi vsa atmosfera zmrznila na hladni strani.

Teh 0-40 stopinj velja le, če bi se planet vrtel. Samo tako blizu zvezdi to pač ni mogoče.

OdgovorObjavljeno: 27 Apr 2007, 10:29
Napisal/-a kozmos
Miha7 napisal/-a::wink: Imamo novo destinacijo za dopust :roll:


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lp kozmos