Nad točo z mrežami ali letali?

Zanima me...

Mreže ali srebrov jodig?

Mreža
4
80%
Srebrov jodid
1
20%
 
Skupaj glasov : 5

Nad točo z mrežami ali letali?

OdgovorNapisal/-a Vremenko » 29 Maj 2007, 13:29

Vremenoslovci trdijo, da so edina zares učinkovita obramba pred točo v kmetijstvu mreže, ki jih razpnemo nad trajnimi nasadi.

Kljub temu je ministrstvo za kmetijstvo pretekli teden podpisalo pogodbo z Letalskim centrom Maribor o sofinanciranju raziskovalnega posipanja točenosnih oblakov s srebrovim jodidom.

Za nedokazano učinkovito obrambo skoraj 80.000 evrov
Pogodba je sicer sklenjena do 30. septembra 2007, za kar bo ministrstvo za kmetijstvo letos namenilo 79.285 evrov, 35 štajerskih občin pa še 40.000 evrov, vendar pa naj bi se razsikovalno posipanje nadaljevalo do leta 2010 z namenom zbiranja podatkov in analize učinkovitosti tovrstne obrambe pred točo. Gre za posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom s pomočjo letal in se izvaja na območju severovzhodne Slovenije.

Vremenoslovci sicer opozarjajo, da letalska obramba pred točo ni dokazano uspešna. Možno je celo, da je v nekaterih primerih bolj škodljiva kot ne, so zapisali v izhodiščih Agencije za okolje o toči in obrambi pred njo februarja 2005. Enako mnenje je v petkovih odmevih zagovarjala tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je opozorila, da sama učinkovitost obrambe nikoli ni bila potrjena ter tudi teoretično ne more biti potrjena.

Brez točemernih poligovnov težko govorimo o učinkovitosti
Kot je za MMC pojasnil Tomaž Pliberšek iz Letalskega centra Maribor, težko govorimo o učinkovitosti ali neučinkovitosti letalske obrambe pred točo, dokler nimamo točemernih poligonov, ki bi tovrstne podatke lahko nudili. Trenutno je namreč podatkov premalo. Letalski center si zato prizadeva za vzpostavitev točemernih poligonov, ki bi dajali relevantne podatke. Točemerni poligon naj bi obsegal območje veliko 20 krat 30 kilometrov, vsako merilno mesto pa bi bilo veliko 2 krat 2 metra. Tako bi se lahko povezali s Hrvati in Avstrijci, ki tovrstne poligone že imajo.

Za opravljanje letalske obrambe pred točo je potrebno posebno letalo, agregati in plamenice, s katerimi se posipa točenosne oblake. Letalski center ima na voljo eno takšno letalo, ki pa ponoči zaradi morebitne nevarnosti ne leti. Posadko sestavljajo pilot in kopilot ter operater na zemlji, ki v letalsko kabino sporoča podatke z vremenskega radarja, je povedal Pliberšek.

Kako je z obrambo pred točo v tujini?
Na Hrvaškem in v Srbiji letalsko obrambo pred točo izvajajo z raketami, vendar postopke na Hrvaškem že ukinjajo. Podoben sistem letalske obrambe pred točo kot ga imamo v severovzhodni Sloveniji poznajo v Avstriji, kjer imajo na voljo 12 tovrsnih letal, financiranje pa je pri sosedih v rokah zasebnikov.
VIR:RTVSLO
Uporabniški avatar
Vremenko
 
Prispevkov: 478
Pridružen: 20 Okt 2006, 15:36
Kraj: Luče 522m

OdgovorNapisal/-a frizby » 29 Maj 2007, 14:20

Koliko je pa srebrov jodid sploh "zdrav" za ljudi?

To mogoče kdo ve? Mene mal zanima kaj mi pada po glavi :roll:

Drugače sem pa jaz bolj za mreže.
Čeprav ne vem pa, koliko velike "kugle" pa zdržijo sploh te mreže?

Doma jih imamo za naših 10 metrov brajde :lol: , samo nimamo jih napete tako vodoravno (kot streha recimo), ampak jih imamo kar preko vržene, da padavine padajo na njih pod manjšim kotom.
sam da ima belanco in dva becikla... goni miško
frizby
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 15 Maj 2007, 11:43
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mici » 29 Maj 2007, 14:47

ah ne boj se strupenosti takih substanc. veš, velike korporacije in naše bistre glave ki vodijo državo, že nebi dovolil da se v luft spušča kaj kar nam škodi
Slika

sicer pa točno o tej substanci nimam pojma. koliko pa zdržijo mreže pa tud ne, vseen pa po mojem če so pravilno napete (da niso prevelke lukne med oporam) moraj zdržat kr malo da ne vsake vrste točo, še ni blo nikol po poročilih da bi toča raztrgala te mreže, vsaj nism vidu
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a jest20 » 29 Maj 2007, 15:12

frizby napisal/-a:Koliko je pa srebrov jodid sploh "zdrav" za ljudi?


No jod res ni ravno najbolj zdrava zadeva. Samo količine so tukaj zelo majhne, tako da je strah glede tega odveč.
Bolj kot glede zdravja je to posipanje oblakov vprašljivo iz ekonomskega stališča.
jest20
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 18 Mar 2006, 00:00
Kraj: gjhgjj


Vrni se na Vprašanja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron