Živinoreja največji onesnaževalec

Varujmo svoje okolje, grožnje okolju, naravovarstvene organizacije

Živinoreja največji onesnaževalec

OdgovorNapisal/-a skywalker » 11 Dec 2006, 19:48

Rezultati raziskave organizacije za kmetijstvo in prehrano (FAO) so pokazali, da se zaradi zivinoreje v ozracje sprosti vec toplogrednih plinov kot pri uporabi transportnih sredstev. Po podatkih FAO predstavlja gnojilo, proizvedeno v zivinoreji, 65 odstotkov dusikovega dioksida, ki se sprosti zaradi clovekovih dejavnosti in prispeva k segrevanju ozracja skoraj 300-krat vec kot sproscanje ogljikovega dioksida, poroca nemska tiskovna agencija dpa.

Po podatkih FAO je zivinoreja eden od tistih sektorjev gospodarstva, ki najvec prispevajo k danasnjim okoljskim problemom. Te po ocenah FAO povzroca predvsem narascajoc zivljenjski standard, saj se poraba mesa in mlecnih izdelkov iz leta v leto stopnjuje.

Po rezultatih raziskave FAO se bo proizvodnja mesa do leta 2050 podvojila in dosegla okoli 465 milijonov ton mesnih izdelkov, medtem ko proizvodnja mesa sedaj obsega okoli 229 milijonov ton letno. Proizvodnja mlecnih izdelkov naj bi v istem casovnem obdobju narasla s sedanjih 580 milijonov ton na okoli 1042 milijonov ton mlecnih izdelkov.

Vzreja zivine po podatkih FAO raste hitreje kot ostale veje kmetijstva in skupaj s svojimi posledicami vpliva na okoli 30 odstotkov celotne zemeljske povrsine, vkljucno z onesnazevanjem zemlje in vode.

Studija FAO je se pokazala, da bi s financno pomocjo lahko spremenili prehrambene navade zivali, s cimer bi zmanjsali vrenje v njihovem zelodcu in s tem izpuste metana, predlagali pa so tudi vecji nadzor nad dostopom do pasnikov in odstranitev ovir mobilnosti na skupnih pasnikih. Pozvali so tudi k oblikovanju naprav, ki naj bi pripomogle k reciklazi zivalskih iztrebkov in ostankov rastlin.

Vir: http://www.umanotera.org/
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a RoKy. » 11 Dec 2006, 22:08

KWAAAAA? :O :O

tega pa nism še nkol slišu, šok :o :o :o :o :o :o
Uporabniški avatar
RoKy.
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 05 Okt 2006, 07:17
Kraj: Dol pri ljubljani

OdgovorNapisal/-a dejan t » 13 Dec 2006, 15:50

Po tej teoriji se ozračje segreva že od začetka živinoreje (prazgodovina). Sprijaznite se, da bo zdaj skoraj vsak iskal vzroke v podnebnih spremembah v drugih strokah, primer je zgornje besedilo. In predvsem, bodite kritični :!:
dejan t
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 30 Sep 2006, 06:32
Kraj: Ravenska vas, 458m_Zasavje,občina Zagorje ob Savi

OdgovorNapisal/-a skywalker » 19 Dec 2006, 18:23

To raziskavo naj bi opravili pri FAO.
Kolk ti podatki držijo ne vem , vem pa da krave z riganjem sproščajo velik toplogrednih plinov , de ne omenjam gnoja.
Francozi so opravl raziskavo , de bi ugotovil kdo je njihov največji onesnaževalec s toplogrednimi plini. Ugotovil so de njihove krave "pridelajo" več toplogrednih plinov kot njihove termoelektrarne.
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a oblisar » 24 Dec 2006, 20:38

:?: ja krave...... kaj pa človek? :oops:
Uporabniški avatar
oblisar
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 30 Mar 2006, 16:19
Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a skywalker » 26 Dec 2006, 20:49

Hja , no sej za vsem tem stoji človek a ne.
Krave niso nič krive.
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a srecka » 26 Dec 2006, 21:08

Pozdravljeni vsi,
delno se strinjam s trditvami, vendar moramo vedeti, da tu govorimo o celotnem kmetijstvu, kot enem najvecjih virov onesnazevanja, to je res. Ce za zacetek preidem na zivinorejo - na govedorejo - krava dejansko izriga velike kolicine metana, ki je 'strup' za okolje, toda pomislimo; povprecna krava je tezka 700 kg, torej na kilogram telesne teze krava ne izriga veliko vec metana in ogljikovega dioksida kot clovek, ne?
Po drugi strani pa so kmetovalci vedno bolj osvesceni o varovanju okolja in so emisije v zrak bistveno zmanjsali. Tu seveda govorim o kmetijah v Sloveniji in vecini drzav clanic EU, saj so ukrepi EU za varovanje okolja zelo strogi in jih kontrolirajo, tako da tudi kmetje morajo poznati ze veliko zakonov in jih upostevati. Tako se mi zdi, da ne moremo v zadnjih 5 letih vec govoriti o kmetijstvu kot najvecjem onesnazevalcu okolja (pa se tu gre predvsem za onesnazevanje podtalnice z nitrati, kot posledico nestrokovnega gnojenja), temvec postane industrija 'konkurenca' kmetijstvu pri tem. :( Tako to je. Se pa ze veselim vasih komentarjev. :lol:
srecka
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 Dec 2006, 20:59
Kraj: notranjsko-kraska

N2O

OdgovorNapisal/-a rarar » 03 Jan 2007, 16:02

Najpomembnejši toplogredni plini so ogljikov dioksid CO2, metan CH4 - prispeva k efektu tople grede 20-30x več kot CO2 ter dušikov oksidu (=didušikov okisd, ne dušikov dioksid) N2O, ki prispeva k efektu 200-300x več kot CO2. Največ je v atmosferi CO2, sledi CH4, na tertjem mestu je N2O.Več kot 70% antropogenih emisij N2O izvira iz kmetijskih površin, največ pašnikov. Največ N2O nastane pri procesu, ki ga izvajajo mikroorganizmi in se imenuje denitrifikacija. Kot vmesni produkt denitrifikacije se sprošča tudi NO, ki je zelo reaktiven plin in je glavni krivec nastanka kislega dežja, sodeluje pa je tudi pri razgradnji ozona. Torej - kmetijstvo dejansko je velik onesnaževalec atmosfere, ker se z uporabo velikih količin gnojil, več mikrobom dostopne organske snovi in spreminjanjem značilnosti tal (namakanje, apno, obdelovanje, tip posevka...) vmešava v naravno kroženje dušikovih spojin in nastaja čedalje več N2O. Nekateri raziskovalci so celo odkrili pozitiven efekt povečane koncentracije CO2 v atmosferi na povečanje emisij N2O... Splošno znano je seveda tudi višja temperatua = večja mikrobna aktivnost = več N2O. :shock: Ni vse črno belo, je pa vse povezano in le predstavljamo si lahko, kam vse to vodi.
Sicer je prispevek Slovenije pri tem res kapljica v ocean. Živimo pa vseeno ne istem planetu kot Američani, ki jejo hamburgere iz krav, ki jih gojijo na pašnikih v Braziliji, kjer je še pred nedavnim rastel pragozd. In pojedli jih bodo zgleda iz leta v leto več. Sicer pa se tudi Slovenci ne držijo nazaj, ko se na mizi znajde meso oziroma si nekateri obroka brez mesa niti predstavljajo ne več v nasprotju z našimi babicami, ki so jedle meso enkrat na teden. :oops:
Mogoče pa bi tisti pri FAO lahko pozvali ljudi naj jejo manj mesa in reševali problem pri izvoru... Preventiva je vedno boljša kot kurativa.
No, pa lp
rarar
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 03 Jan 2007, 15:23
Kraj: Središče

OdgovorNapisal/-a jest20 » 03 Jan 2007, 19:10

Nikar ne pozabi vodne pare. Kajti ravno ta je najpomembnejši toplogredni plin.
jest20
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 18 Mar 2006, 00:00
Kraj: gjhgjj

OdgovorNapisal/-a orgonsi » 15 Jan 2007, 09:51

še tole na to temo:

zadnjič me je zanimalo koliko CO2 ekv. proizvede človek, ki je vegetarianec in človek classico (pola mesojed).
Razlika je očitna in se navezuje na zgornjo temo,
krave so največje grešnice, "rigajo", prdijo, gnojijo, v večji meri ne CO2, temveč CH4, N2O, da ne govorimo, da tudi dihajo malo globje kot druge domače živali in ljudje. Poleg tega mlekarce, proizvedejo okoli 1kg CO2 na liter samo (s ??fermentacijo) v vampu.

Torej razlika je naslednja:
vegetarianec se lahko vozi z dvema avtomobiloma celo leto, zato ker posredno proizvede za 1 TONO CO2 ekvivalentih emisij manj kot pol mesojed, ki ima rad predvsem govedo. Piščančki so bolj varčni.
Študijo so izvedli na univerzi v Chichagu, torej mora že kaj veljat.

nekaj več na mojih straneh: http://www.orgon.si/

Boštjan
orgonsi
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 19 Okt 2006, 11:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jest20 » 15 Jan 2007, 10:28

A vegetarjanec se lahko vozi z dvema avtomobila hkrati celo leto? To bi pa jaz rad videl :lol:

Zanimivo kako te vegetarjanske raziskave z lahkoto spregledajo/zamolčijo koliko se porabi gnojila in strupov v intenzivnem kmetijstvu. Kar je jasno dosti večji problem kot CO2 in kravji prdci.
jest20
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 18 Mar 2006, 00:00
Kraj: gjhgjj

OdgovorNapisal/-a orgonsi » 15 Jan 2007, 10:56

gre za to, da je cikel mesojedcev daljši in z vmesnimi pretvorbami.
Mamo rastline, ki jih uporabimo za krmo živali, te potem treba futrat in napajat v vodo v večjih količinah, da ne povemo kakšnih detajlov o antibiotikih, ki so danes že nujno potrebni, pa zdravil. Sej je logično, če se gremo zaradi pritiskov cen masovno proizvodnjo.
Potem so tu še emisije v toku življenja, gnoj, dihanje, ..., potem pa to treba razkosat, pakirat, .... to na zadnje je treba tudi pri vegetariancih, npr. solato, krompir....

Pri rastlinah, pa je najprej (večinoma masovna) proizvodnja, gnojenje (tukaj izkoristimo krave :D , kar mi ni všeč, sem bolj za organsko kmetovanje in to tudi pripravljen plačat), potem pa takoj skok na obdelavo, skladiščenje, transport in konzumacijo.

Še eno dejstvo v prid manjši proizvodnji emisij vegetariancev,
meso prebavimo oz. izkoristimo le 10%, ostalo nam pade ven, pri zelenjavi in sadju smo baje pri 50%. In kar pade ven, je zopet treba nekje porabit :lol:

PS: Krave so najbolj intenzivne proizvajalke emisij, ostale živali so manj, perutnina pa že skoraj neomembe vredno, a še vedno več.
orgonsi
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 19 Okt 2006, 11:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a skywalker » 19 Jan 2007, 21:21

V prvem linku bote najdl neki številk o pridelavi hrane , prdevsem pa trpljenju živali (grozn podatek : 6 miljard ludi poje 45 miljard živali letno ) , u tadrugem je pa neka raziskava. Poglejte če vas zanima.


http://www.pozitivke.net/article.php/20061219171654873
http://www.pozitivke.net/article.php/Vegetarijanci_Inteligenca_Visja
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a igor223 » 19 Jan 2007, 22:10

če sm o že pri raznih plinih; danes sem slišal podatek, da če bi človek 6 let in še nekaj zraven prdel v eno sobo in zbiral ta plin, da bi ga zbral toliko kot za eno atomsko bombo.

Ima kdo kakšne podatke o tem?
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a jest20 » 19 Jan 2007, 23:28

skywalker napisal/-a:V prvem linku bote najdl neki številk o pridelavi hrane , prdevsem pa trpljenju živali (grozn podatek : 6 miljard ludi poje 45 miljard živali letno ) , u tadrugem je pa neka raziskava. Poglejte če vas zanima.


http://www.pozitivke.net/article.php/20061219171654873
http://www.pozitivke.net/article.php/Vegetarijanci_Inteligenca_Visja[/url]


To je pa že prav odurna vegetarjanska propaganda.
jest20
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 18 Mar 2006, 00:00
Kraj: gjhgjj

Naslednja

Vrni se na Varstvo okolja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov

cron