Logotip
 

Prijava

Uporabniško ime:

Geslo:

Samodejna prijava?

Nov uporabnik?
Pozabljeno geslo?

Socialna omrežja

fb

Radarska slika

Radarska

Satelitske slike

Satelitska

Profko aplikacija

PROFKO - IMA

Opozorila

Opozorila

Oglasi

Dež

Dež Dež je ena izmed oblik padavin, poleg snega, toče, sodre in rose.
Dež nastane, ko posamezne vodne kapljice iz oblakov padajo proti Zemlji. Ves dež ne doseže zemljinega površja; nekaj ga pri padanju skozi suh zrak tudi izhlapi. Včasih izhlapi prav ves dež.

Dež igra vidno vlogo v hidrološkem ciklu, v katerem vlaga iz oceanov izhlapeva, se kondenzira v oblake, pade nazaj na zemljo, in se slej ko prej vrne v ocean s tokovi in rekami, s čimer se cikel ponovi.
Količino dežja merimo z dežemerom (ombrometrom) in izrazimo kot globino vode, ki se zbere na ravni podlagi. Včasih jo izrazimo v litrih na kvadratni meter (1 L/m2 = 1 mm).

Po mednarodni razvrstitvi oblakov prištevamo samo dve vrsti oblakov med deževne oblake: kumulonimbuse in zelo razširjene nimbostratuse.
Ime kopastih in slojastih (plastovitih) oblakov imajo pripono "nimbus" (latinsko: deževni oblak). Obe vrsti oblakov spadata k mešanim oblakom, kajti sestavljeni so iz vodnih kapljic in iz ledenih kristalčkov.
S tako sestavi si razlagamo vsaj na naši zemljepisni širni nastanek dežja. Deževne kapljice namreč ne nastanejo iz množice majhnih kapljic v oblaku, njihov nastanek je fizikalno zelo zapleten.

WRF model

WRF napovedi

Partnerji

Meteocenter.eu

mentis

Dravograd 360

DRONE-GIMBAL.com
Atmolab.eu

Kontakti | Oglaševanje | Spletni piškotki
©2005-2024 Pro-Vreme

Spletna stran uporablja piškotke! Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o spletnih piškotkih.