Logotip
 

Prijava

Uporabniško ime:

Geslo:

Samodejna prijava?

Nov uporabnik?
Pozabljeno geslo?

Socialna omrežja

fb

Radarska slika

Radarska

Satelitske slike

Satelitska

Profko aplikacija

PROFKO - IMA

Opozorila

Opozorila

Oglasi

Oblaki v tabeli

Hitri skok na poglavja

Opis rodov
Opis vrst
Opis podvrst
Dodatne značilnosti

Opis rodov
Alto - Pomeni srednje
Cirro - Iz tod izhaja ime cirrus in pomeni "šop las."
Cumulo - Iz tod izhaja cumulus in pomeni "kopičiti se, kup." Oblaki s to oznako so kopasti in vertikalno razviti. Ta tip oblaka tvori nestabilne plasti zraka. To začetno dviganje je posledica konvekcijskega dviganja ali prisiljenega (mehaničnega) dviganja, kot je orografsko, frontalno ali konvergentno dviganje. Če je plast nestabilna se bo zračna gmota še dvigala in nastal bo oblak oblike cumulo "kumulo".
Nimbo - Ta oznaka pomeni "dež". Tako sta nimbostratus in cumulonimbus oblaka ki dasta padavine.
Strato - Pomeni "plast" Oblaki s tem imenom se tvorijo v stabilnih plasteh zraka, razen stratocumulus-a ki se tvori v tankih nestabilnih plasteh zraka.

Opis vrst

Calvus - Cumulonimbus pri katerem zgornji del že izgublja nekaj tipičnih kumulu izboklin vendar deli ciro-oblik še niso vidni. Izbokline se že nagibajo k tvorjenju bele mase z bolj ali manj vertikalno tvorbo.
Oblak

Capillatus - Cumulonimbusu podoben po vedenju, večinoma v njegovem zgornjem delu, z jasnimi cirro-oblikami brazdastih in vlaknastih struktur, pogosto ima obliko nakovala, peresa ali velike bolj ali manj neurejene mase las. Cumulonimbus capillatus-e ponavadi spremlja ploha ali nevihta pogosto z močnimi sunki vetra in občasno točo; Pogosto se pojavlja tudi zelo jasna virga (sneg oz. toča, ki ne dosežeta tal).
Oblak

Castellanus - Oblak katerega velik del je v zgornjem delu, cumulu-oblika z izboklinami tvori stolpič, ki da oblaku videz nazobčanosti. Stolpiči, ki so višji kot pa široki, so povezani s skupno bazo in se zdi kot da so porazdeljeni v linijah.
Oblak

Congestus - Kumulus z opaznim kipenjem in velikim vertikalnim razponom. Njihov zgornji nabrekel del pa velikokrat spominja na cvetačo.
Oblak

Fibratus - Posamezni oblaki ali tanka oblačna koprena , ki vsebuje skoraj ravne ali bolj ali manj nepravilno zavita vlakna, ki se ne končajo z okljuki ali šopi.
Oblak

Floccus - Vrsta pri kateri je vsak oblak majhen šop z kumulu-obliko. Spodnji del oblaka je bolj raztrgan (nepravilen) in ga pogosto spremlja virga (sneg oz. toča, ki ne dosežeta tal).
Oblak

Fractus - Oblak z obliko nepravilne krpe, z jasno vidnim raztrganim (nepravilnim) videzom.
Oblak

Humilis - Kumulus z malim vertikalnim razponom. Običajno se pojavijo v sploščenih oblikah.
Oblak

Lenticularis - To je oblak v obliki leče ali mandeljna, ponavadi zelo raztegnjen z zelo jasnim obrisom. Ta vrsta oblaka se pojavi pri tvorbi orografskega izvora, vendar se lahko pojavi tudi v regijah brez izrazite orografije.
Oblak

Mediocris - Kumulus z blagim vertikalnim razponom, vrhovi pa so delno izbočeni.
Oblak

Nebulosus - Oblak podoben plasti meglene tančice, ki ne kaže razločnih detajlov.
Oblak

Spissatus - Cirus z zadostno vidno debelino, ki pa je viden zeleno, če ga gledamo proti soncu.
Oblak

Stratiformis - Oblak ki je plastno horizontalno razprostrt.
Oblak

Uncinus - Cirus oblikovan kot vejica, ki se zaključi na koncu s kavljem ali šopom in na vrhnjem delu ni okroglo izbočen.
Oblak

Opis podvrst

Duplicatus - Nad postavljena krpa, plast oblaka na različnih nivojih, včasih delno spojeni.
Oblak

Intortus - Cirus, vlakna katerega imajo zelo nepravilne krivulje in so pogosto navidezno zamotane na zapleten način.
Oblak

Lacunosus - Krpe oblakov, z ozkimi sloji, zaznamovane z bolj ali manj pravilno razporejenimi okroglimi luknjami, mnoge med njimi pa imajo šopaste robove. Elementi oblaka in jasni prostori so pogosto razporejeni kot mreža oziroma satovje.
Oblak

Opacus - Široka oblačna krpa ali plast, večji del te pa je za svetlobo sonca in lune neprepusten.
Oblak

Perlucidus - Široka oblačna krpa ali plast z jasnimi a včasih zelo malimi prostori med elementi oblaka. Prostori dovoljujejo soncu, luni, modri svetlobi neba ali oblakom nad to plastjo da so vidni.
Oblak

Radiatus - Oblaki z vzporednimi trakovi na robovih ali razporejenimi vzporednimi trakovi kateri po efektu perspektive izgledajo, kot da se približujejo točki na horizontu ali ko robovi prečkajo celo nebo proti dvema nasprotnima točkama na horizontu imenovanima sevalni točki.
Oblak

Translucidus - Široka oblačna krpa, plast, katere večji del je zadostno prosojen, da lahko vidimo lokacijo sonca ali lune.
Oblak

Undulatus - Oblaki v krpah, plasteh v obliki valovanja. Ta valovanja lahko opazujemo v dokaj enotnih oblačnih plasteh ali oblakih sestavljenih iz elementov, ločenih ali združenih. Včasih je razviden tudi dvojni sistem undulatusov.
Oblak

Vertebratus - Oblaki, katerih elementi so razporejeni na način, ki spominja na vretenca, rebra ali ribji skelet. Beseda se uporablja večinoma pri cirusih.Oblak

Dodatne značilnosti

Arcus - (Pogosto mu rečemo zvit ali ploščat oblak) Gost in horizontalno zvit oblak ali klinasto oblikovan dodaten oblak. Včasih se pojavlja kot raztrgan in turbulenten, drugič pa kot gladek, tu in tam pa je sestavljen iz več plasti.
Oblak

Incus - (Imenovan tudi nakovalo, oblak nakovalo, nevihten oblak) Podvrsta cumulonimbus capillatus-a z posebno obliko; razsežnost zgornjega dela cumulonimbus-a ko je ta del v obliki nakovala z vlaknastim ali gladkim videzom.
Oblak

Mamma - (Tudi imenovano nakovalo) visi na izboklinah, podobnim vrečkam, na spodnjem delu oblaka. Pojavlja se večinoma pri cirrus-ih, cirucumulus-ih, altostratus-ih, stratocumulus-ih in cumulonimbus-ih; Pri cumulonimbus-u se pojavi mamma na spodnji strani nakovala (nakovalce).
Oblak

Pannus - Več oblačnih krp pod glavnim oblakom. Te krpe lahko tvorijo plast, ki je lahko ločena od glavnega dela oblaka ali pa je nanj pritrjena. Ta dodaten oblak se pojavi večinoma z nimbustratusom, cumulus-em in cumulonimbus-em.
Oblak

Pileus - (Tudi imenovan oblak s kapo, "scarf cloud") Dodaten oblak z malim horizontalnim razponom, običajno v cirri-obliki, v obliki kape (vrh), pokrivala ali zareze, ki se pojavi nad ali pritrjen na vrh cumulus-a ali cumulonimbus-a (manj pogosto stratocumulus-a) in jih pogosto predre. Včasih lahko opazujemo več pileus oblakov, ki so eden nad drugim. Pileus je oblikovan kot plast vlage, ki je lokalno dvignjen zaradi dvigajočih se oblakov, pod njo.
Oblak

Praecipitatio - Dodatne oznaka oblaka, ki odda padavin in dosežejo zemeljsko površje.
Oblak

Tuba - (Navadno imenovan lijakast oblak; tudi imenovan viseči oblak, tornado oblak) V meteorologiji, stebrast oblak ali obrnjen oblakast stožec, viseč iz baze oblakov. Ta dodatna oblika se pojavlja predvsem pri cumulus-ih in cumulonimbus-ih; Ko doseže površje zemlje ustvari oblačno uprizoritev intenzivnega vrtinca, imenovanega tornado ali cev "waterspout".
Oblak

Velum - Dodatna oblačna koprena "tančica" velike horizontalne razsežnosti okrašena ali predrta z cumuli-obliko oblaka. Velum se pojavi ob cumulus-ih in cumulonimbus-ih.
Oblak

Virga - (Imenovan tudi Fallstreifen, "padajoča-proga", padavinska sled) Šopi ali proge vode ali ledenih delčkov, ki padajo iz oblaka in izhlapijo preden dosežejo površje zemlje kod padavina. Virga je pogosto vidna iz altocumulus-ov altostratus-ov, ampak je vidna pod bazo visoko nivojskih cumuli oblakov, iz katerih padavine padajo v suho pod oblačno plast.
Oblak

Prevedel: Jošt Laznik
Vir: weather-photos.net

Kontakti | Oglaševanje | Spletni piškotki
©2005-2024 Pro-Vreme

Spletna stran uporablja piškotke! Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o spletnih piškotkih.